City of Leskovac Profile

Guide for Investors

baner_chance.jpg

system 48

Procedure for issuing construction permits

 

Знаменитости ПДФ Штампај Е-пошта

Споменик Слободе

Поводом педесетогодишњице ослобођења од Турака, подигнут је споменик од добровољних прилога и постављен на Главној пијаци.Фигура војника направљена од бронзе на гранитном постољу, рад је вајара Драгомира Арамбашића и представља ратника са Солунског фронта у пуној ратној опреми,наслоњеног на гранични камен, смиреног и одлучног, али и пуног претње. На споменику су исписане речи "Палим за слободу-захвални Лесковчани". Свечано освећење и откривање споменика олрганизовано је 23. октобра 1927. Године. После освећења у цркви, поворка грађана је кренула ка Тргу краља Петра на коме је био споменик. После завршене свечаности, делегација резервних официра и ратника положила је венац на споменик Незнаном јунаку на Хисару.

Споменик незнаном јунаку на Хисару

Споменик је подигнут 1922. године анонимном капетану који је 26. октобра 1915. године погинуо у борбама за Лесковац.

Кућа Боре Димитријевића - Пиксле

Ова једноспратна зграда у балканском стилу подигнута је у XИX веку.Фасада према улици је са два еркера на конзолама, а према дворишту са затвореном дивананом испред које се налази улаз.У приземном делу, поред предсобља има две собе и подрум. Диванана на спрату је неколико степеница уздигнута од пода ходника.Спрат има три вече и једну мању собу.Кров је интересантан са таласастом стрехом.

Шоп Ђокићева кућа

Шоп-Ђокићева кућа је стара 120 година.То је једноспратна зграда са тремом изнад улаза који се налази изнад диванане.Приземље зграде је скоро без отвора чију половину простора захвата подрум.Спрат ове куће био је добро уређен са таваницом у дуборезу у највећој соби.Зграда је обновљена и дограђена у истом стилу 1980. године.

Скобаљић град

Скобаљић град датира из XV века, а налази се на планини Кукавици, код Вучја.

Спомен парк

Меморијални комплекс на источној падини Хисара изграђен је 1971. године по идејном решењу архитекте, Богдана Богдановића.

Царичин град

Код села Прекопчелица, осам километара од Лебана, а тридесет од Лесковца, налази се византијски град који је припадао Јустинијану I. Само налазиште простире се на платоу од 42,000 м2. Град је окружен бедемима и дели се на епископски, средњи и јужни део града. Насеље је било у вези са епископским делом - акропољем (утврђени део града).

У истом делу налази се епископска црква са крстионицом (баптлстеријом) и епископска палата. Епископска црква је тробродна и дуга је око 70 м. У њеном западном делу наиази се базен -цистерна уклесана у камену, повезан са главним водоводом који је пролазио са Петрове горе, удаљене од Царичиног Града око 16 км. Епископску палату и базилику одваја улица са тремовима, која води према источној градској капији и пресеца форум који је кружног облика.

У северотсточном, епископском делу града наилази се базилика са криптом (гробницом). Улица која од форума води на југ оивичена је зградама за становање. У јужном делу града откривена је базилика са трансепторн. Под ове грађевине украшен је мозаиком у девет нијанси боја, а један од капитела стуба носи монограм Јустинијана I.

Ван бедема, у овом делу града, налазе се терме (купатила) повезане са градом преко источне капије у доњем делу града. Улице и трг били су поплочани великим блоковима обрађеног камена, а са стране су имали тремове које су држаии стубови. Испод откопаних улица, као и поред неких грађевина, налазе се остаци канализације. Царичин Град је у VI веку био административно-управни и црквени центар византијске области на Балкану.

Зна се да је био већи град и јако војно утврђење, о чему сведочи и систем фортификација, Источно од самог града, преко Царичинске реке, на месту где се данас налазе црква и конак, било је војно утврђење у склопу одбрамбеног система Царичиног Града.
На самој Царичинској реци и данас се налазе остаци водене бране што доказује да су људи још у та стара времена користили водену снагу.