Најчешће постављана питања ПДФ Штампај Е-пошта

Једна од најчешће постављананих питања са одговорима:

 

Дали је ово званична презентација града Лесковца?

Да, ово је званична презентација града Лесковца. На њој се налазе релевантне информације о граду. Циљ ове презентације да после дугог времена не постојања сличне локације постане место где ће грађани добити све потребне информације о раду Града, Скупштине града и Градских управа, али и бити место на коме ће се будући посетиоци нашег града информисати о туристичким потенцијалима града, привредницима о местима за улагање и инвестиције, страним туристима дати потребне информације о граду.

врх стране

Које све секције садржи презентација града Лесковца?

Презентација Града се састоји од следећих секција: Горњи мени, Главни мени за избор секција Насловна страна, О лесковцу, Локална самоуправа, Привреда, еУправа, Ле инфо и Контакт. Градски сајт се такође састоји од три главне секције:

  1. Лева уска секција у којој се налазе Брзи линкови, Листа банера, и Архива вести. 
  2. Централна средишња широка секција представља место приказа актуелних вести  и  дешавања у граду, али и приказа главног садржаја страна по захтеву посетиоца.
  3. Десна уска секција, у којој се налазе модули временске прогнозе, анкета за грађане, листа банера за сервисе грађана, Генерални план града и банер донатора градског сајта.

У доњем делу страна се налази Футер мени са бројачем посета сајту. 

На свакој страни постоји могућност прегледа исте у ПДФ формату, штампање стране каои слање стране пријатељу.

врх стране

Колико су сервиси за грађане ефикасни?

Сама замисао ових сервиса је да они пруже потпуну ефикасност према грађанству али и остваре контролу Органа града према Јавнокомуналним предузећима и Градским управама. Сервиси као што су Систем 48 треба да да одговор на захтеве грађана у року од 48 сати. Комуналне службе мораће да реше ове захтеве у датом времену, а тамо где то не могу из објективних разлога, да дају потребно објашњење. Сервиси Питања грађана и Питајте градоначелника, треба да олакшају грађанима коминикацију са Градом, Скуштином града и надлежним институцијама. Ово ће смаљити време за комуникацију и потребан одговор на минимално. Сервиси Виртуелни матичар и Провера бирачког списка су сервиси техничке природе, који такође убрзавају рад службим а потребно време за набављање потребних докумената смаљују на најмању могућу меру.

Сви сервиси требају да поставе нашу Локалну самоуправу на високо место са Европским стандардом услуга према грађанству.   

врх стране

Дали је тачно да је одговор комуналног предузећа по захтеву 48 сати?

Да, надлежне службе или Комунална предузећа ће морати да реше проблем, дају одговор емаил поруком или да Вас позову телефоном по слању Вашег захтева према одређеном комуналном предузећу у времену од 48 сати. Сви захтеви стижу и у еУправу града, која се налази при кабинету градоначелника, а која врши мониторинг и контролу одговора ЈКП и ГУ према грађанима. Овим се постиже бри одговор на преоблеме грађана али се и Јавно комунална предузећа контролишу од стране органа Града.

врх стране

Како могу да поставим питање Градској управи?

Питање Градској управи, свим 10 управама, можете поставити директно преко уписне форме на градском сајту града Лесковца, на страни Питања грађана. Потребно је да поседујете рачунар и везу са Интернетом. Овај сервис је доступан 7/24/365 дана, те ћете моћи да избором из скрол менија на одређену Градску управу, њој и поставити питање. Свака градска управа има званичну маил адресу на коју стижу питања грађана. Посебним писаним актом од стране начелника управе, одређена је особа која прима питања, проналази особу за одговор у управи, добија одговор и исти враћа у виду одговора емаил поруком или телефонским позивом назад грађанину који је поставио питање.

врх стране

Како могу да проверим дали се налазим на бирачком списку?

То можете урадити на страни Бирачки списак. Уносом Јединственог матичног броја добићете информације о Особи и месту где је особа уписана у бирачки списак. База бирачког списка се ажурира једном недељно од стране администратора матичне службе и као таква је релевантна. У току једне године се у базу - бирачки списак упише и преко 9 000 нових лица. Постоје лица која нису уписана у Бирачки списак и којих нема на евиденцији матичне службе. У овом случају потребно је јавити се лично матичној служби града у згради Града Лесковца, канцеларији бр. 22. ради уписа у Бирачки списак.

врх стране

На која питања Градоначелник даје одговоре?

Градоначелник ће одговарати на питања грађана. Ово је један од сервиса који су уведени са покретањем презентације града и еУправе. Грађани ће постављати разноврсна питања која се тичу делокруга рада Градоначелника али и она која су усмерена према осталим Институцијама. Градоначелник ће одговаратиу на она питања која се тичу делокруга његовог рада а за остала питања, грађани ће користити сервис Питања грађана. Питања која требате да постављате Градоначелнику не требају да биду личне природе, него управо она која се тичу свих грађана Града Лесковца. Са увођењем овог сервиса, омогућена је и контрола и могућа злоупотреба истих. Свако питање постављено од стране грађана се снима и уписује у јединствену базу, са адресом са које је послато и ИП бројем рачунара. Овим је омогућена да свако питање транспарентно показује пошиљаоца и место са кога је послато. Молимо Вас да не злоупотребљавате овај Сервис. 

Питања и одговори на њих ће бити приказивани испод форме за постављање питања. 

врх стране

Шта је потребна да урадим да добијем одговор од Скупштине града?

Као и код постављања питања Градским управама и осталим инстутуцијама, можете поставити питање и Скупштини града Лесковца. Потребно је да одете на страну Питања грађана, из скрол менија изаберете опцију Председник скупштине и у уписној фоми испод поставите питање Скупштини града. На Ваше питање Скупштини града она и даје одговор у виду емаил поруке или телефонског позива.

врх стране

Како да наручим извод из матичне књиге грађана?

Све Изводе из матичне књиге рођених, венчаних и умрлих, затим Уверење о држављанству можете наручити на кућну адресу преко уписних формулара на страни Виртуелни матичар. По попуњавању форми и уписа релевантних података, слању истих, сложили сте се да Вам она буду и послата. По пријему захтева за Изводом или Уверењем исти се прослеђује надлежним службама Услужног центра града, ваде и шаљу поштом на кућну адресу. По пријему пошиљке, наручиоц плаћа Републичку административну таксу, Градску таксу и трошкове испоруке у зависности од изабраног начина слања. Изводе и Уверења могу наручити за сада само грађани Града Лесковца и Општина са простора КиМ које се воде у нашој матичној служби.

врх стране

Како шаљете наручена документа?

Наручена документа Матична служба, преко Услужног центра града, шаље поузећем, тј. плаћеном повратницом као и услугом Пост Експрес, од данас до сутра. За сада је једино овако могуће, а у случају допуне услуга поште у виду нових начина доставе и на други начин.

врх стране

Шта је то еУправа?

еУправа или еGovernment je настала са покретањем градског сајта као логичан след увођења нових технологија европских стандарда. Задужена је за комплетну комуникацију Града, Скупштине града, Градских управа и Јавнокомуналних предузећа у електронском облику према грађанима и институцијама. Она убрзава рад и смањује време комуникације грађана са органима Града користећи напредне и доступне технологије. Свој рад заснива комуникацијом преко Интернета уводећи сервисе за грађане, надгледајући њихов рад и контролишући начин и време одговора према грађанима. еУправа представља прост и прегледан водич кроз администрацију Града и Градсхих управа. Седиште еУправе је у кабинету Градоначелника. 

врх стране